perjantai 6. kesäkuuta 2014

Menetin toivonkin
Nimesin Toivoksi tämän viimeisen aarteeni ja toiveeni, lahjaksi saadun. Sillä ei toivoa saa koskaan menettää, sanotaan. Nyt menetettiin. Rauha tämänkin pikkuenkelin sielulle.

Äiti. Sana, jota janoan. Sana, jota vihaan.

Pettymystä ja surua monella tasolla. En koskaan tunne leijonaemon lailla, en näe ensimmäisiä askelia, en iloitse lukemaan oppimisesta, en pakahdu ylpeydestä, en itke huolesta, en koe ripille pääsyä, en valmistumista, en pesästä lentämistä. Vanhempani eivät saa olla isovanhempia, eivät tuntea lapsenlapsen pulleita pikkusormia tai syödä salaa suklaata muurin takana, vaikka ei olekaan karkkipäivä. Siskostani ei tule tätiä, joka veisi Särkänniemeen tai opettaisi siskonlapselleen maalauksen saloja. Ei koskaan. Mieheni joutuu kannattelemaan minua surussani, näkemään kysymyksen silmissäni epäreiluudesta, aina.

Oululaisäitikin menetti, ainakin viisi kertaa. Yritän ymmärtää. Molemmat elämme ajatusten myllerryksessä, surussa, epätoivossa.

Älä sano mitään. Älä katso. Älä kysy. Älä koske. Jos sanot, katsot, kysyt, kosket, en tiedä mitä tapahtuu. Pelkään, että hajoan, sorrun, rikun palasiksi siihen paikkaan. Sano, katso, kysy, koske ajan kuluttua. Silloin näet silmistäni edelleen pohjattoman surun, mutta ehkä epätoivoinen pettymys ja viha ovat jo laantuneet, pakkautuneet mytyksi sisälleni. Ikuisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ruusuja ja risuja!